نان شیرمال یکی از نانهای خوشمزه و بسیار پرطرفدار ایرانی است که قدمت بسیار زیادی دارد و مانند نان فطیر اراکی بیشتر به عنوان سوغاتی شناخته میشود. این نان خوشمزه را میتوانید مانند پن کیک ساده در کنار انواع صبحانهها سرو کنید.
مواد لازم برای نان شیرمال
-
- آرد 3/5 پیمانه
- مخمر 7 گرم
- شیر برای خمیر 3/4 پیمانه
- شیر برای روی نان 1 قاشق غذاخوری
- شکر 1/4 پیمانه
- آب 1/4 پیمانه
- تخم مرغ 2 عدد
- کره 100 گرم
- نمک 1 قاشق غذاخوری
- دانه خشخاش برای پاشیدن روی نان
طرز تهیه نان شیرمال
برای تهیه نان شیرمال سنتی ابتدا کره۱۰۰ گرمیو کره ۵۰ گرمیرا از یخچال بیرون میآوریم و در دمای محیط اجازه میدهیم تا نرم شود.پودر خمیر مایه را با ۲ قاشق غذاخوری آب ولرم و ۱ قاشق چایخوری شکر مخلوط میکنیم و به مدت ۷ الی ۱۰ دقیقه صبر میکنیم
تا مایه خمیر استراحت کند و ور بیاید. آن وقت در کاسهای بزرگ ۱ عدد تخم مرغ ،کره (۱۰۰)،شیر,شکر و نمک را با هم مخلوط میکنیم و خمیر مایه ور آمده را به آنها میافزاییم و خوب مواد را مخلوط میکنیم و آرد گندم را کم کم به مواد اضافه میکنیم تا یکدست شوند
و خمیر مایه نرمیداشته باشیم.سپس کشمش را به خمیر اضافه میکنیم و خوب ورز میدهیم تا منسجم شود.خمیر باید نرم باشد ،پس اگر کمیبه دست میچسبد مشکلی نیست. ظرفی را با قلمو چرب میکنیم و خمیر را در آن قرار میدهیم
و در جای گرم به مدت ۳ الی ۴ ساعت آن را نگهداری میکنیم تا استراحت کند. سپس فر را روشن میکنیم و روی ۱۸۰ درجه سانتی گراد قرار میدهیم تا گرم شود. خمیر را روی تخته با وردنه پهن میکنیم و با قالبهای مورد نظر قالب میزنیم
و یا خمیر را میبافیم به این صورت که سه یا چهار تا از خمیرها را به شکل لولهای با طولهای ۳۰ سانتی متری حالت میدهیم و مانند بافتن مو خمیرها را میبافیم و یا هر مدلی که تمایل داریم به آن شکل میدهیم.سپس تخم مرغ باقی مانده را میشکنیم
و زرده آن را از سفیده اش جدا میکنیم و زرده را در کاسهای میریزیم و با کره ۵۰ گرمیآب شده مخلوط میکنیم و کنار میگذاریم. آنگاه با قلمو کف سینی را کمیچرب میکنیم و خمیرهای شکل داده را داخل سینی میچینیم
و قلمو را داخل مخلوط کره و زرده تخم مرغ میزنیم و روی خمیرهای شکل داده شده میکشیم تا روی تمامیخمیرها با مخلوط کره و زرده تخم مرغ آغشته شود و بعد به مدت ۳۰ دقیقه خمیرها را رها میکنیم و صبر میکنیم تا استراحت کنند.
پس از گذشت زمان استراحت خمیرها ،سینی که خمیرها را در آن چیده ایم را در طبقه وسط فر قرار میدهیم و یک ظرف آب نیز داخل فر میگذاریم تا بخار آب خمیرها را خشک نکند و به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه تامل میکنیم تا نانهای شیرمال بپزد.
در آخر شعله بالای فر را روشن میکنیم تا روی نانها نیز طلایی شود.سپس سینی را از فر بیرون میآوریم و صبر میکنیم تا نانها خنک شوند.نانها را از داخل سینی جمع میکنیم و در جای خشک و خنک نگهداری میکنیم و برای صبحانه یا به عنوان عصرانه با چای نوش جان کنید.
منبع: میهن بلاگ